2010

Pomurski Vestnik, januar 2010

01

02 03

E – Novine, april 2010

Trideseta godišnjica smrti druga Tita

Slavenski skulpturared bratstva i jedinstva

e-novine

Škaf Dani Kavaš zajedno sa Tovarišem Strmoglavljenim, Sanjom Žmavc, Mladenom Bačićem i Tomažem Pavkovićem gostovaće u Klupčetu, 7. aprila, sa početkom u 20 časova. Ulaz od 100 dinara se plaća dobrovoljno u kutiju za priloge

Povodom tridesete godišnjice smrti druga Tita, Škaf Dani Kavaš zajedno sa Tovarišem Strmoglavljenim, Sanjom Žmavc, Mladenom Bačićem i Tomažem Pavkovićem dolazi putem bratstva i jedinstva u posetu klubovima Srbije. Na putu ostavlja za sobom trag u liku skulpturareda – “Slavenski skulpturared bratstva i jedinstva”, koji šije pocepano odelo stare dame Jugoslavije. Polazna tačka ovoga skulpturareda, je malo slovenačko selo zvano Bratonci, a završava se u makedonskom gradiću Prilepu. Ovoga puta zabošće 30 skulptura na putu od Lendave preko Slavonije do Kuće cveća.

Škaf Dani Kavaš je prekmursko-panonski, hardkorovski kantautor, lagani anarhista, pesnik teške kategorije, utemeljitelj rendgenskog stripa, folklor-otkrstitelj te predsednik Humanističko umetničkog društva Crno polje in Beli kvadrat. Na ovoj turneji predstaviće polusatni dokumentarni film sa balkanske turneje iz 2003., na sintisajzeru odsvirati disko treš pank album “Kapitan Kapital”, te sa Sanjom Žmavc na električnom klaviru predstaviti pesme sa zadnjeg albuma “Kratko in krotko”. Sanja Žmavc je pijanist i bavi se kulturnim aktivizmom – zajedno sa Mladenom Bacićem je već više godina aktivna na području alternativne omladinske kulture na severnom Balkanu i šire. Tomaž Pavković je filmski delatnik Luksuz produkcije DZMP Krško.

Tovariš Strmoglavljen je multi-instrumentalista, u underground medijima poznat kao “new weird Slovenia”, kraški čovek-bend, inspirisan nadrealističkim pristupom vokalne ispovesti. Bio je član u sastavima Kislo Grožđe i Bržjast i još uvek svira u improvizacijskom (“dada buka free jazz”) ansamblu Kraški solisti ili, kako ih već zovu novinari Radia Študent; “art ansambel of Sežana”, a kao Tovariš pojavljuje se 2009. u živo na Afterpartyju istog radija. Na svom muzičkom putu ostaje veran sam sebi i širini muzičkog horizonta alternativne folk psihodelije.